Гимзелени лого

Еколошка ученичка група "Гимзелени"Зовемо се "Гимзелени", постојимо од 2011. године и организујемо пројекте са циљем подизања еколошке свести у нашој школи. Наш рад подржавају Pasch-пројекат и Гете-институт Београд. Да ли знаш да је за разградњу једне жваке потребно 5 година, за распадање тетрапака 100 година, а за распадање пластичне кесе 500 до 1000 година?! Конзерви је потребно 200 до 500 година да се разложи, а стаклу чак 4000 година.

Да ли имаш времена да чекаш?

Време је да се нешто предузме!

УКЉУЧИ СЕ!

Покушавамо да повежемо различите медије и знање немачког језика са еколошким темама!

МИ:

 1. САКУПЉАМО, СОРТИРАМО И РЕЦИКЛИРАМО
 2. ОД СТАРОГ ПРАВИМО НОВО, нпр. УКРАСЕ ЗА ЈЕЛКУ ОД СТАРИХ СИЈАЛИЦА,ДУГМИЋА,ПОКЛОПАЦА ЗА ТЕГЛЕ...
 3. ОРГАНИЗУЈЕМО ИЗЛОЖБЕ ЕКОЛОШКИХ ФОТОГРАФИЈА И СТРИПОВА
 4. СНИМАМО ЕКОЛОШКЕ ФИЛМОВЕ
 5. ПРАВИМО ЛУТКЕ ОД СТАРИХ ЧАРАПА, ПИШЕМО И ДРАМАТИЗУЈЕМО КРАТКЕ СКЕЧЕВЕ
 6. СЛАВИМО 22. АПРИЛ , "ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ" СА МУЗИКОМ, ПРЕЗЕНТАЦИЈАМА И ГОСТИМА
 7. ОРГАНИЗУЈУЕМО ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ И ПОДРЖАВАМО ДЕЦУ КОЈОЈ ЈЕ ПОТРЕБНА ПОМОЋ
 8. СКЛАПАМО НОВА ПРИЈАТЕЉСТВА
 9. СЕ ЛЕПО ЗАБАВЉАМО

Да ли ће наша школа постати боље, чистије и интересантније место за живот зависи, пре свега, од нас самих!!!

Више информација

pasch-global
Umwelt-Wissenschaft
Facebook страница

Координатор пројекта: проф. Валерија Јона Андрејевић

Гимзелени Гимзелени Гимзелени Гимзелени Гимзелени


"Гимзелени" представљају школу на 5. интернационалној конференцији о екологији у Бремену

Еколошка секција ``Гимзелени`` постоји још од 2011. године и организује пројекте са циљем подизања еkолошке свести у нашој Школи. Школске 2017/2018 спроведен је пројекат под мотом ``Околина је као стакло, не дозволи да се уништи`` у оквиру кога су ученици сакупљали стакло, правили украсе за јелку од поклопаца за тегле и са многобројним гостима у априлу 2018. године традиционално обележили Дан планете Земље. Једна учионица је уређена као ``зелена учионица`` где су гости и домаћини представили своје пројекте и уредили штандове.У гостима су били:

 1. Средња пољопривредна школа ``Јосиф Панчић`` -Еко-рукотворине (Марковић Верица,проф. пољопривредне групе предмета, Кораћ Ана,проф.француског језика и ученици: Срећков Сава, Грубић Алекса, Јакша Ендре, Матијевић Предраг и Кухарик Душан)
 2. МНРО Панчево - пројекат ручне израде еколошког папира ( Ксенија Александра Милосављевић, растаураторка, Јован Златановић, члан удружења и персонална асистенткиња Драгана Новаков)
 3. НВО "Слобода за животиње" Београд - промоција биљне хране , еколошког односа према животној средини и према живим бићима ( Миљковић Даница, дипл. технолог) Домаћини "Гимзелени" су презентовали свој рад у току протеклих 8 година и изложили креативне радове ( украсе за јелку, Еко-стрипове, Еко-фотографије, Еко-луткице итд.) Заинтересовани ученици су у току једног школског часа могли да слушају презентације, након тога разгледају штандове и ближе се упознају са радом учесника. У овом пројекту нас је подржала проф. психологије Тамара Тодоровић.

Са овим пројектом су "Гимзелени" учествовали на међународном конкурсу Гете - института Москва под називом "Екологија чини школу". Жири у саставу: Слободан универзитет у Берлину, Универзитет у Бремену, Висока школа за пољопривреду и педагогију екологије у Бечу, Бранденбуршки технолошки универзитет Cottbus-Senftenberg и Руско-немачка канцеларија за екологију нас је позвао да представимо нашу школу и земљу на Петој интернационалној конференцији о екологији у Бремену од 10. до 13. маја 2019. године.

Координатор пројекта је проф. немачког језика Валерија Јона Андрејевић, стручни сарадник проф. хемије Елена Драгосављевић, а учествују ученици другог, трећег и четвртог разреда: Стефани Нешковић, Александра Вукашиновић и Борко Вицановић. Пројекат, као и наше путовање за Бремен подржавају Pasch-Београд и Гете-институт Београд.

Гимзелени Гимзелени Гимзелени