Друга омладинска мировна конференција-прављење Скулптуре мира у Нирнбергу, Немачка

На „Другој омладинској мировној конференцији“ одржаној у Нирнбергу од 17. до 20. октобра учествовала је и делегација панчевачке гимназије „ Урош Предић“. Главна идеја пројекта била је ширење свести о миру у свету, која је овековечена прављењем „Скулптуре мира“ од пластичног оружја које је свака делегација донела у Нирнберг.

Почетком септембра у Гимназији је покренута кампања прикупљања пластичног оружја под мотом „Зауставити ратове-укинути оружје“ и „ Баците оружје у канту за отпатке-не треба нам“.

Омладинска мировна конференција.jpg...

При доласку у Нирнберг, заједно са делегацијама из Румуније, Северне Македоније, Украјине, Русије, Албаније, Грчке и многобројних ученика, наставника и посетилаца из Нирнберга прављена је „Скуплтура мира“ у простору на коме је за време Хитлерове власти требало да се изгради Конгресна хала, као симбол његове моћи. Срећом, она никада није завршена, остали су само спољни зидови који оивичавају простор који се данас користи за организовање многобројних манифестација. Дан када је прављена „Скулптура мира“ биће упамћен по дивној енергији, богатом културно-уметничком програму, као и посети „ Документационом центру НС-времена“, у коме је на занимљив начин приказан успон и пад Хитлера и његове идеологије. Учеснике у пројекту поздравили су градоначелник Нирнберга, као и многобројни представници јавног живота града.

Омладинска мировна конференција.jpg...

Након тога, делегације су имале радионице са циљем да се размене стечена искуства и знања, али и договори сарадња у будућности. Закључак конференције је да је свету потребан мир,ратови су нешто најстрашније што једном народу и појединцу може да се догоди. Из историје и прошлости треба да се извуку поуке, али нажалост, сведоци смо ратова и конфронтација и у данашње време. Зато на ширењу идеје мира, међународног разумевања и толеранције треба непрестано радити. Стога је договорено да се и наредних година организује “ Омладинска мировна конференција” која би била прилика да се млади из различитих земаља континуирано баве овом темом.

Омладинска мировна конференција.jpg...

Делегације су такође имале прилику да упозању град Нирнберг, који важи за један од најлепших у Немачкој. Град чувеног сликара и графичара Албрехта Дирера, дивне архитектуре, многобројних мостова преко реке Прегниц, заиста оставља без даха.

Омладинска мировна конференција.jpg...

У делегацији из Панчева су били ученици трећег разреда:Анђела Жежељ, Веселин Врачар, Јелена Мрђа, Ана Младеновић, Милош Петровић и проф.немачког језика Валерија Јона Андрејевић. Учешће на конференцији омугућили су PASCH -иницијатива и GOETHE-INSTITUT.

Сарадња-размена ученика са Грчком

Наша школа је у оквиру Pasch-пројекта и уз подршку Гете-института Београд остварила партнерство са Гимназијом "Peiramatiko Gymnasia Paneptistimio Makedonias" из Солуна. Реализован је пројекат са темом "Безбедно коришћење интернета" . Ученици наше Школе су боравили у Солуну од 15.01. до 19.01. 2019. и том приликом смо осим вредног рада на теми пројекта посетили знаменитости Солуна, Вергину и музеј са гробницом Филипа Македонског. Из Србије смо понели земљу која је била намењена Homeland - пројекту. У дворишту Гете института у Солуну је постављен зид који је састављен од празних кутија,намењених чувању земље из различитиих држава света. Ту се сада, захваљујући овом пројекту, чува и земља из Србије. Наши пријатељи из Солуна су боравили у Панчеву од 26.03. до 30.03. 2019. године. Такође се вредно радило на теми пројекта и нашим гостима смо показали знаменитости Панчева и Београда. У школи је организован јавни час/презентација пројекта за родитеље, представнике Гете-института и све заинтересоване ученике и професоре. Ученици су на постерима и кроз скечеве представили десет златних правила за безбедно коришћење интернета, као и видео- клип који су снимили у вези са темом; певало се на грчком, немачком и српском језику, јер је МОТО ове презентације био: Не само интернет, већ и музика, а посебно језици као средство комуникације повезују људе.

ПРОЈЕКАТ ЈЕ ТАКОЂЕ НАГРАЂЕН:
Е-ТWINING ознаком квалитета за школску 2017/2018 годину.
Координатор пројекта: проф. Валерија Јона Андрејевић

Сарадња слика... Сарадња слика... Сарадња слика...

Школа Партнери будућности (PASCH)

И ове године смо у пројекту Гете института и Министарства иностраних послова Немачке: Школе Партнери будућности. Овај пројекат подржава Министарство просвете. Пројекат је замишљен као подршка учењу и афирмацији Немачког језика у школи. У том пројекту је још шест школа у Србији и то: Трећа београдска гимназија, Ваљевска гимназија, Гимназија Бора Станковић из Ниша, Гимназија Јован Јовановић –Змај из Новог Сада, Друга крагујевачка гимназија и немачка интернационална школа из Београда. У оквиру овог пројекта наши ученици и професори конкуришу за двонедељне и тронедељне семинаре и едукације у Немачкој. Поред тога Школа (у начелу, не обавезно сваке године) добија и једну врсту педагошког асистента – волонтера из Немачке, који помаже нашим професорима у организацији часова, врши самосталну конверзацију са ученицима и помаже им у савлађивању тешкоћа при учењу језика, ради на изради онлајн новина, писања књига и бави се другим активностима у договору са професором и ученицима.

Школа кроз пројекат остварује и извесну материјалну помоћ (добијање учила за опремање немачког кабинета). Поред тога ученици учествују на многим ликовним, филмским, књижевним конкурсима који се одвијају у оквиру овог пројекта. Преко Гете института наши ученици полажу немачки језик за више нивое и по стандардима ЕУ. Многи ученици и наставници одлазе на стручно усавршавање језика у Немачку.

На реализацији овог пројекта активно учествују све професорке немачког језика, а то су: Тепшић Бранка, Радмила Николић, Јона Валерија и Весна Миливојевић. Главни координатор је професорка Весна Миливојевић.

Наставак сарадње са ђацима из Јапан

Учествовали смо у пројекту међународне размене ученика преко Гете института. У оквиру тог пројекта 5 наших ученика су били у Јапану где су били смештени код породица њихових ученика. Водила их је професорка Радмила Николић. Сви су јако задовољни овом посетом. Јапански ученици су узвратили посету, од 24.3 - 3.4.2016. године. Иако је сарадња започела пре две године гости из Јапана су изразили жељу да се ова сарадња настави и наредних година. Гости из Јапана су јако задовољни напустили нашу Школу и наш Град. Друга посета јапанских ученика и професора била је 23.3.2018. Школа је у непрекидном контаку са Гете институтом и у сарадњи са њим предузеће потребне мере да се сарадња настави и ове године.

Прављење календара са децом из Индије

У сарадњи са Гете институтом наши ђаци су успешно са школом из Бомбаја реализовали ову идеју те су се календари појавили на почетку 2017. Сарадња наше школе са Индијом се наставља и ове школске године. Ментор пројекта је проф. Николић Рада.

Сарадње са школом Жан – Луј Калдерон из Темишвара

Наша Школа сарађује са школом Жан – Луј Калдерон из Темишвара, ради чвршћег повезивања и заједничког наступа на следећем ИПА пројекту. У оквиру ове сарадње, у суботу 19.11.20016. год. делегација наше школе на челу са помоћником директора, наставницима Радом Николић и Софијом Пинку Крстић са ученицима је боравила у Темишвару а посету су нам узвратили 8.4.2017. и то 5 професора и 15 ђака темишварске школе. Сарадња се наставља и у овој школској години. Прошле године сарадња наше и румунске школе је застала али се интензивно планира у овој школској години како би се надокнадило пропуштено. Сам циљ сарадње је и популаризација и учење Француског језика.

Борба против дискриминације деце и младих из најрањувијих група у образовном систему

30.5.2018. формално смо започели пројекат са више удружења и организација на тему насиља и нетолеранције. Пројекат се одвија у више фаза и трајаће до краја школске 2019 године. Организација овог пројекта: Иницијатива за инклузију Велики Мали и Групе Мост уз подршку Делегације Европске Уније у Републици Србији и Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Р.Србије релизује пројекат од новембра 2017- новембра 2019који се зове „ Борба против дискриминације деце и младих из најрањивијих група у образовном систему“.

У једној фази пројекта је неопходно организовати поред постојећег тима за борбу против дискриминације и тим са истом улогом који је саставни део овог пројекта. Њему припадају: Александра Новићевић, Снежана Лазић, Бојана Петровић,Тамара Тодоровић,Елена Драгосављевић,Силвија Паталов Трајковић и петоро ђака који чине вршњачки тим.